Uğraşıp, çabalayıp strese girip binlerce iş ilanları arasından bir tanesinde çalışmaya başlıyorsunuz, peki ya yöneticiniz ile aranızı iyi tutmak için ne yapmalısnız?
Çalıştığınız şirkette artık terfi etmenin zamanının geldiğini düşünüyor olabilirsiniz. Yıllardır bu şirketteyim o kadar emeğim oldu ama nedense patronum beni hiç fark etmiyor diye düşünüyorsunuz belki de. Unutmayın ki patronunuz da bir insan ve herkesi her zaman fak edemeyebilir. Fark etmesini sağlamak bizim işimiz. En kritik toplantılarda, şirket borç altındayken ya da olmadık zamanlarda iş yoğunluğunda yapacağınız bir davranış birçok şeyi değiştirmeye yetebilir. Hatta sizi patronunuzun gözde elemanı bile yapabilir. Nasıl mı? Bahsedeceğimiz altı altın kurala dikkat ederek bunu başarabilirsiniz.
1.Toplantılarda Yeterli Söz Hakkı Alın
Şirket toplantılarında içe dönük olmamalısınız. Bir köşede oturup toplantıyı dinleyip sonra da kendi departmanına dönen eleman asla dikkat çekmez, çekmeyecektir de. Önceden toplantı konusu ile ilgili hazırlık yapıp gerekli notları alarak sorulacak soruları hazırlamak gerekmektedir. Kimi noktalar için çözüm önerileri geliştirip sunmak da bu işin balı kaymağı olur. Böylece patronunuz sizi her hangi bir durumda dikkate alacak ve aklına gelen isimlerden biri olabileceksiniz.
2. Karşıt Fikir Söylemekten Çekinmeyin
Kimi zaman patron olduğu için her dediğini onaylama yolunu seçeriz. Bu tabi ki sizi pasifleştirmekten ve kendine güvensizlik oluşturmaktan başka bir işe yaramaz. Böyle durumlarda söz alarak görüşünüzü ifade etmeli, çözüm önerileri sunmalı ve bunu saygı çerçevesinde yapmalısınız. O zaman daha fazla beğeni toplayacağınıza emin olabilirsiniz. Unutmayın ki kendi fikrini ifade etmekten çekinmeyen insanlar daha özgüven sahibidir ve başarıya daha yakındırlar.
3. Başarılarınızı Gizlemeyin, Hatta Dikkati Başarınıza Odaklayın
Her hangi bir alanda başarılı bir iş yapmış olabilirsiniz. İş yaptığınız birinden tebrik maili almış olabilirsiniz. Bu gibi durumları gizlemek yerine patronunuza mail gönderebilir ya da başarınızı anlatabilirsiniz. İş yerinizde mütevazi olmanıza hiç gerek yok değil mi? Patronunuz size daha farklı bakacak varsa olumsuz düşünceleri kırılacaktır.
4. Geri Bildirimlerinizi İhmal Etmeyin
Şirkette patronunuza yaptığınız işle ilgili sıklıkla dönüşler yapmalı geri bildirimler vermelisiniz. Bunları vaktinde yapmalısınız. Yukarıdaki işler sizin geciken geri bildirimleriniz yüzünden aksarsa bu durum sizi bir kaç yıl geriye götürebilir. Unutmayın bu işler şakaya gelmez.
5. İşinizi Titizlikle Yapın
Patronunuz işinizi baştan savdığınızı düşünmeye başlarsa dikkat çekmeyi bırakın gerilersiniz bile. Bu sebeple kıyafetinizle, tutmuş olduğunuz notlarla ve düzeninizle işinizi ne kadar ciddiye aldığınızı patronunuza gösterin. Patronlar her zaman düzenli çalışan elemanların başarılı olacağına inanırlar.
6. Sorunlarınızı İş Ortamına Taşımayın
Özel hayatınızda sorunlar denizinde yüzüyor olabilirsiniz. İş yerine gelmeden bir saat önce ciddi sıkıntılarla boğuşmuş olabilirsiniz. Ne olursa olsun sorunları iş ortamına taşımayın. Her zaman güler yüzlü ve enerjik olmaya özen gösterin. Söylenenleri dikkatle dinleyin ve ilgi duyduğunuzu belli etmeye çalışın. Kısaca iş ortamı stres atmak ve sorunlarınızdan bir süre de olsa uzaklaşmak için bir bahane olsun sizin için.