Ana Sayfa / Özgeçmiş / Özgeçmişiniz 30 Saniye Testini Geçiyor Mu ?

Özgeçmişiniz 30 Saniye Testini Geçiyor Mu ?

Birçoğunuz özgeçmiş ve 30 saniye testi arasındaki ilişkiyi duymuşsunuzdur. Detaylı şekilde açıklamak gerekirse, Totaljobs’ta görev yapan yazar Lydia Fairman özgeçmiş ve firmalarla ilgili önemli bir iddiada bulundu. Fairman’a göre özgeçmişleri okuyan firma görevlileri, özgeçmiş sahibi kişinin işe alınıp alınmaması ile alakalı olarak 30 saniye gibi kısa bir sürede karar veriyor. Yani, ne kadar uzun yazarsam o kadar iyi düşüncesinin yanlış olduğu belirtiliyor. Aksine, kendini net şekilde ifade eden ve 30 saniyelik bir süre içerisinde karşısındaki görevliyi ikna edebilecek potansiyeldeki CV’ler, uzun ve sıkıcı CV’lere oranla işe çok daha avantajlı. Özellikle de, başvuru yapılan firmanın arayışı ve sizin CV’nin uyuşmalı. Çünkü, firmalar her personelden farklı nitelik bekliyor ve alakasız bilgilerle dolu özgemişler ne kadar uzun olsalar dahi önemsenmiyor.

Özgeçmişiniz İdeal Uzunlukta Olmalı!

Özgeçmişim ne kadar uzun olursa o kadar etkileyici olur düşüncesi tamamen bir yanılgıdır. Firmalar sizi değerlendirirken özgeçmişinizin uzun olmasına göre değil, yetkinliklerinize ve diğerlerinden farklı yönlerinize bakarlar. Örneğin bir firma yazılım mühendisi arıyorsa, yazılımla alakalı bildiğiniz kodlama dili rakiplerinizden fazlaysa ve bunu CV’nizde net şekilde belirtmişseniz bir adım daha öndesiniz demektir. CV’yi yazarken dikkat edeceğiniz bir diğer husus ise okuyucuyucu sıkmayacak şekilde maddelemek ve kendinizi net olarak ifade etmektir.

Dürüst Bilgiler Verin!

CV hazırlarken vereceğiniz bilgilerin doğru olması sizin açınızdan oldukça önemlidir. Çünkü, olmayan yetkinliklere sahipmişsiniz gibi özgeçmiş yazarsanız, ileride bu yetkinliklerin sizde olmadığı farkedilince zor durumda kalabilirsiniz. Yapacağım tarzı bir dil kullanmaktansa şunu şunu yaptım diye gerçekleştirdiğiniz görevleri ve başarılarınızı anlatın. Çünkü, herkes klasik cümleler kurar ve şunları yapmak istiyorum der. Unutmamalısınız ki firmalar yapacaklarınızdan çok yaptıklarınızla ilgilenir.

Fikirlere Açık Olun!

Yazdığınız özgeçmişi yalnızca kendiniz kontrol etmekten kaçının. Yaklınlarınızın da CV’nizi incelemesi faydalı olacaktır. Yani CV’nizi yakınlarınıza da göstererek önerilerini dinleyin. Özellikle de daha önce bu tür konularda tecrübesi olan yakınlarınızın özgeçmişinize göz atması ve profesyonel bir biçimde incelemesi, size avantaj sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir

CV Hazırlamanın İpuçları

CV hazırlamanın ipuçları bu yazımızda öncelikle “özgeçmiş nedir? ” yani günümüzdeki söyleyişi ile CV; -İş …