Ana Sayfa / Mülakat Tavsiyeleri / Video Mülakatlara Dair Önemli İpuçları

Video Mülakatlara Dair Önemli İpuçları

İçinde bulunduğumuz dünya teknoloji açısından her gün gelişmektedir. Dijitalleşme, internetin yaygınlaşması, kolay ulaşabilme gibi artılar sayesinde işe alım uygulamaları da yıllar önceki hallerinden farklı bir şekle büründüler. CvBenim.com da dijitalleşmeyi dikkate alarak sıradan cv’lerin yanına Video Cv’leri eklemiş durumda.

Coronavirüs (Covid-19) Salgını İle Çoğu İş Yerinin Uzaktan Çalışma Sistemine Geçti

Çok değil bundan 10 yıl öncesine kadar iş görüşmelerinin video ile yapılması fikri insan kaynakları uzmanlarının kullanmadığı ve hatta uzak durduğu bir fikirdi. Çünkü teknoloji yeterince gelişmemişti, insanların güvenini kazanamamıştı ve insan kaynakları uzmanları da video mülakattan yeterince verim alamayacaklarını düşünüyorlardı. Yıllar geçtikçe ve teknoloji geliştikçe fikirler de değişmeye başladı. Son yıllarda video mülakatlar yaygınlaştı ve gördükleri değer arttı.

Son zamanlarda Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı tehdit etmeye başlayan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen Coronavirüs (Covid-19) salgını ile çoğu iş yerinin uzaktan çalışma sistemi ile çalışmaya başladığına şahit olduk. Bankacılıktan teknolojiye çok sayıda firma evden çalışma ile faaliyetlerini sürdürüyor. İnternet gelişmeleri, sahip olunan alt yapılar ve imkanlar ile evden çalışan insanlar toplantılarını da video konferanslar ile yapıyor.

Salgın her ne kadar işe alımları yavaşlatmış da olsa personel ihtiyacı olan firmalar iş ilanı yayınlamaya ve bir an önce eksik pozisyonları doldurmaya çalışıyor. Bunun için firmalar teması azaltmak amacıyla mülakatları video mülakat olarak yapmaya başladılar. Video mülakat daha önceden de kullanılıyordu fakat uzaktan çalışmanın artmasıyla neredeyse gereklilik haline geldi.

Çeşit çeşit programlarla yapılan video mülakatlar için internet, internete erişimi olan bir cihaz (telefon, tablet, bilgisayar vb.), kamera ve mikrofon yeterlidir. İnsan kaynakları uzmanı tıpkı yüzyüze mülakatta olduğu gibi sizinle karşılıklı konuşabilir.

Video Mülakatların Avantajları

Mülakat organizasyonu yapmak özellikle yoğun zamanlarda çok zor hale gelmektedir. Hem insan kaynakları uzmanının hem organizasyonun hem de görüşme yapılacak adayların ve bunların vakitlerinin ayarlanması zor ve zaman alan bir eylemdir. Video mülakat ile ortamın hazırlanması yüzyüze mülakat kadar uzun sürmez. Aynı şekilde adayların görüşmeye gelmesi için harcadıkları zaman da ortadan kalkar. Dolayısıyla ayarlanması daha kolay bir mülakat türüdür. Ayrıca zaman kazandırır ve pozisyonun en doğru aday ile doldurulmasının önü açılır.

Video mülakata katılacak olan aday için ise heyecanı kontrol etmek için büyük bir avantajdır. Çünkü eğer aday heyecanlandığında titreyen, eli ayağına dolaşan biriyse video mülakatta bu fark edilmez. Bu yüzden adaylar daha rahat olabilir ve bu rahatlıkla bağlantılı olarak kendilerinden daha emin olabilirler.

Video Mülakatta Nelere Dikkat Edilmeli ?

  • Yüzyüze mülakatta dikkat edilmesi gereken temel kurallar video mülakat için de geçerlidir. Öncelikle kılık kıyafetinize dikkat etmelisiniz. Sırf video mülakat yaptığınız için ve iş ortamına kıyasla daha rahat bir ortamda olduğunuz için özensiz, kirli, ciddiyetten uzak kıyafetler giymemelisiniz. Unutmayın insan kaynakları uzmanı sizi hala görebiliyor. Dolayısıyla temiz ve iş için gerektiği ölçüde resmi kıyafetler giymeli, saçınızın, sakalınızın özenli olduğuna dikkat etmelisiniz.
  • Oturuşunuza dikkat etmelisiniz. Kambur bir şekilde durarak oturduğunuz sandalyede veya koltukta küçülmemelisiniz. Dik oturmalı ve kendinizden emin durmalısınız.
  • Kamera açınızı iyi ayarlamalısınız. Kamera sizi ne çok aşağıdan ne de çok yukarıdan çekmelidir. Aynı şekilde kameranız size çok yakın veya çok uzak da olmamalıdır. Kameranız yüzünüzün net gözükeceği bir şekilde ayarlanmış olmalıdır. Yandan veya yukarıdan değil, karşınızda olmalıdır.
  • Bulunduğunuz ortamın yeterince sessiz ve iyi ışık alan bir yer olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer çok gürültülü bir yerdeyseniz orada mülakata girmemeli, daha uygun bir yere geçmelisiniz. Aksi takdirde karşı tarafın sizi duyması ve anlaması güçleşir. Ses dışında dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise bulunduğunuz ortamın ışığıdır. Ortam, kameradan gözükecek kadar aydınlık olmalıdır. Eğer doğal ışık yerine yapay ışık kullanacaksanız da seçtiğiniz ışık beyaz ya da sarı olmalı, kırmızı gibi daha çok eğlence amaçlı kullanılan ışıklardan kaçınmalısınız.
  • Arka fonu mülakata girmeden önce mutlaka düzenlemelisiniz. Dağınıklıktan ve karışıklıktan uzak durmalısınız. Unutmayın, video mülakatta öne çıkan siz olmalısınız, dikkatlerin başka yerlere çekilmesini engellemelisiniz.
  • Video mülakata gireceğiniz yerde yaşayanları mutlaka bilgilendirmelisiniz. Siz görüşmedeyken yanınıza birinin gelmesi veya sizi izliyor olması hoş karşılanmayacaktır.
  • Mülakatta kendinize değil kameraya bakmalısınız. Video mülakat dahi olsa karşınızdaki ile göz temasını sağlamanız gerekmektedir.
  • Cv’nizi yanınızda bulundurmanızın faydası olabilir. Görüştüğünüz insan kaynakları uzmanı cv’nizden bir şey sorduğunda sizin de hemen sorduğu yere bakabilmeniz önemlidir. Bu sayede size tam olarak ne sormak istediklerini daha net görebilir ve cevabınızı daha mantıklı ve alakalı verebilirsiniz.
  • Not almanızı gerektirecek bir durum olduğunda kağıt kalem arama paniğine düşmemek için önünüzde kağıdınız ve kaleminizi hazır bulundurmalısınız. Alacağınız küçük notlar hem mülakatta hem de mülakattan sonraki süreçlerde işinize yarayabilir.
  • Mülakatta başka şeylerle ilgilenmeyin. Dikkatiniz tamamen görüşmenizde olsun ve sizi ilgisiz gösterebilecek her türlü hareketten kaçının. Örneğin farkında olmadan kağıda şekiller çizebilirsiniz veya oturduğunuz sandalyede ileri geri hareket edebilirsiniz. Bu gibi davranışlarınızı kontrol altında tutmalısınız.
  • Telefonunuzu sessize aldığınızdan emin olmalısınız. Mülakatın ortasında gelecek mesajların ve aramaların görüşmenizi kesintiye uğratacağını unutmayın.