Ana Sayfa / Mülakat Tavsiyeleri / İş Görüşmelerindeki Püf Noktalar

İş Görüşmelerindeki Püf Noktalar

Başarılı bir iş görüşmesinin en önemli şartı, mülakat için doğru bir hazırlığın yapılmış olmasıdır. Başvurduğunuz pozisyon ve şirket hakkında yeterli bilgiye sahipseniz kendinize güvenmeniz kolaylaşır. Siz iş görüşmesinde sorulması muhtemel olan “Neden bu işe sizi alalım?” sorusunun cevabını vermeniz de kolay olur.

İş görüşmeleri her zaman planlandığı gibi geçmeyebilir. Mülakatı yapan kişinin o günkü psikolojisi bile görüşmenin sonucuna etki edebilir. Önceden kestiremediğiniz durumlara karşı mutlaka bir planınız olmalı. Görüşme esnasında size sorulmasını istediğiniz sorular yerine çok farklı konularda sorular gelebilir. Böyle durumlarda telaş etmeden kısaca soruya cevap verip, fırsatını bulduğunuz anda kariyer hedeflerinizden, şirkete neler katabileceğinizden, deneyim ve yeteneklerinizden bahsedin.

İş görüşmesi öncesinde biraz heyecan ve stres normaldir. Kontrol edemeyeceğiniz bir şekilde gerginlik yaşıyorsanız, kendinizle konuşun. İş görüşmesine hazır olduğunuzu, görüşmenin olumlu geçeceğinizi kendi kendinize telkin edin. Olumlu düşünceler, olumlu sonuçlar doğurur.

İş görüşmesine gitmeden önce, evinizde görüşmenin bir ön provasını yapın. Detayları zihninizde canlandırın. O anı hayal edin. Bunu yapmanız iş görüşmesi esnasında daha rahat ve özgüvenli hareket etmenizi sağlayacaktır.

Mülakatlarda Kritik Sorularla Baş Etmenin Yolları

1)Bu işte ne kadar süre çalışmayı düşünüyorsunuz?

Bu soru ile işi ne kadar istediğiniz, bu işle ilgili kariyer hedefleriniz ve olası olumsuz durumlarda hemen şirketten ayrılıp ayrılmayacağınızın öğrenilmek istenmesi gelmektedir. Şu kadar süre çalışmak istiyorum gibi bir cevaptan kaçının. Belli bir süre çalıştıktan sonra, aynı şirket için daha iyi bir pozisyona geçerek daha uzun süre çalışmak istediğiniz mesajını verin.

2)Baskı ve stres karşısında nasıl mücadele edersiniz?

komik

İş hayatında herkes zaman zaman stres ve baskı hisseder. Geçmişte yaşadığınız benzer stresli durumlar karşısında, kontrolünüzü kaybetmediğinizi örneklendirmeniz karşı tarafın hakkınızda olumlu düşünmesini sağlayacaktır.

3)Son işinizden neden ayrıldınız?

geviş-getirme

Bu soruya eski işveren ve iş arkadaşlarınızı eleştirerek cevaplamanız doğru olmaz. Eski işinizin, beklentilerinizi karşılamaya yetmediğini, başvurduğunuz yeni işin ise kendi potansiyelinizi geliştirmek açısından daha doğru olduğuna inandığınız için bu işe başvurduğunuzu söyleyebilirsiniz.

4)Neden bu işe başvurdunuz?

üzgün-kedi

İşe başvurma nedeni olarak, bu işin size katacağı deneyimlerden, gelecekteki kariyer hedeflerinize ulaşmakta oynayacağı rolden bahsedin. Kendi yeteneklerimi rahatça ortaya çıkarmamı sağlayacağı ve şirkete daha faydalı olabileceğime inandığım için başvurdum şeklinde bir cevap iş görüşmesini yapan kişileri etkilemenizi kolaylaştıracaktır.

İş görüşmelerinde dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise, görüşmeci ile aranızdaki sözsüz iletişimin doğru bir şekilde yapılmasıdır. Üzerinizdeki kıyafet, oturuşunuz ve duruşunuz, bakışlarınızdaki samimiyet, güçlü el tokalaşması, konuşurken gözlerinin içine bakmanız ve görüşmeciyi can kulağıyla dinlemek gibi sözsüz iletişim araçlarını doğru kullanmanız, başarılı bir mülakatın olmazsa olmazlarındandır. Son olarak iş görüşmesi bitiminde size “Sorunuz var mı?” Şeklinde bir soru gelebilir. Böyle bir soru ile karşılaşırsanız “Hayır yok” demek yerine şirketle ilgili, ya da başvurduğunuz pozisyona dönük sorular sormanız hem kendinize olan güveninizi, hem de bu işi ne kadar istediğinizi karşı tarafın anlamasında olumlu rol oynayacaktır.