Ana Sayfa / Makaleler / İlk İş Günü

İlk İş Günü

İlk iş günümüzü anımsayınca yüzümüzde oluşan o küçük tebessüme engel olamayız. Hepimizin yaşadığı ve zaman geçtikçe gülerek çevremizdekilere anlattığımız o tatlı heyecanı vardır insanın. İlk izlenim, ilk ikili konuşmaya girmek, konuşurken sesin titremesi belki de heyecandan saçmalamak ilk iş gününde başımıza gelebilecek en istemediğimiz vücut repliklerimizdir. Oysa bizim gibi bu kadar heyecanlanmayan nesli çoğalan bir nesil var. Kendine olan özgüveni yerinde ve zamanında kullanan insanların yaşayacağı bir stres olmayacağı için bizim gibilerden 1-0 önde başlar işe.

İlk İş Günü Mesleğimizle ve Kendimize Olan İnancımızla Nasıl Başarılı Bir Performans Sergileriz Bir İnceleyelim.

Herkes için zor olan ilk iş gününde kimseyi tanımamak kendinizi yabancı gibi hissetmek çok doğal bir duygudur. Çalışma sistemine uyum sağlayıp yeni ortamda parlayan bir yıldız olmak tabi ki zor değil. Öncelikle kesinlikle eski iş yerimde şöyleydi ya da önceki iş yerimde şu pozisyonda olduğunuzu söylemek zorunda değilsiniz. Siz her şeye bir sünger çekip yeni bir yol çizmişken kendinize arkanıza dönüp bakmanın bir anlamı olmamalı. Kesinlikle ilk günden mesai arkadaşlarınıza can ciğer davranmamanız gerekmekte. Aksi halde samimiyetiniz hiç de doğal gözükmez.

Daha ilk günden tabi ki mesai var mı? Ücret konusunda iyileştirme yapılıyor mu? Benim şu günlerde erken çıkmam gerekebilir gibi sizi alt katmanlara indirecek cümleleri iş ortamınızda sesli düşünmezsiniz diye düşünüyorum. Bu tarz sorular beyninizde git gel yapabilir ancak şimdilik içinizde kalmalı…

Giyim Önemli Midir?

Giyim kesinlikle çok önemlidir. Hatta bu “ilk iş günü” ile sınırlandırmakta yanlış iş ortamınıza uygun giyinmek sizin için bir kural olmalı. İlk gün içinse oldukça cesur bir kıyafet sizi özgüven sahibi göstermez bilakis her şeyi bilmiş bir havaya ilk günden bürünmek istemezsiniz sanırım. E böyle dedik diye eşofmanları çekip de gitmezsiniz herhalde. Sloganımız sadelik olmalı takıları abartmamalı topuklu tercih etmemeli ve sizi yansıtan sade kıyafetler tercih edilmelidir. Kravatın desenli olmamasına özen göstermeliyiz. Mavi tonlarda bir kravat sizin o günkü işinizi çözümleyecektir.

Aklıma Takılan Soruları Sormalı mıyım?

Yapacağınız iş ile alakalı merak ettiğiniz her şeyi sormalısınız. Bu sizin işinize olan hevesiniz ve dikkatinizi belirtir. Hem de yeni bilgiler öğrenmekten kaçınmayarak sadece kendi doğrularım dememiş olur hem de samimi bir ortam için ilk adımı siz atmış olursunuz. Ayrıca kullandığınız telefonu sessiz modda kullanın ilk gün eli telefona yapışık bir birey ile kim çalışmak ister ki.

Nasıl Bir Davranış İçerisinde Olmalıyım?

Sakinlik ve ne iseniz o olun. Stresin olmadığı ortamda kendinizi daha iyi ifade edebilir. Ve yersiz davranışlarda bulunmanızı engelleyecektir. Ve gülümseyin. Samimi içten bir tebessümün kuracağınız onca sabit cümlelerin daha da önünde olduğunu unutmayın. Sürekli sırıtmaktan bahsetmiyorum tabi ki. Göz teması kurduğunuz kişiye göndereceğiniz tebessümün içtenliği sizi iş ortamına daha kısa sürede ayak uydurmanıza yardım edecektir.

Durum böyleyken ilk iş gününden kim korkar ki. Heyecanın bastırıldığı her durum sizin için pozitif ve kendine güvenen bir kişiliğin tanımı olmalı. Öyleyse o güzelim yatağınızdan biraz fedakârlık edip erken kalkın duşunuzu alın güzel bir kahvaltınızı yaptıktan sonra sevdiğiniz ritim eşliğinde kıyafetlerinizi giyip son dokunuş olarak parfümünüzü sıkıp koşar adım işinizin başına gidin. Çünkü sizi bekleyen harika bir ortam ve başarılı bir iş hayatı beklemekte. Böylesi güzel aktif bir yaşamı kaçırmak istemezsiniz diye düşünüyorum.

 

İlginizi Çekebilir

Firmalar Adayların Sosyal Medya Profillerini İnceliyor Mu?

İnternetin günlük hayata bile fazlası ile girdiği günümüzde sosyal medya da gün geçtikçe etkisini arttırıyor. …