Kariyer hedefi, internet üzerinden yapılan araştırmalarla basmakalıp bir şekilde oluşturulacak bir şey değildir. Kariyer hedefi sizin kendinize, iş hayatınızla ilgili beklentilerinize dayalı sorduğunuz sorulara verdiğiniz cevaplardır. Sizin yorumunuzla oluşması gereken, sizin isteklerinizi yansıtan ve karşınızdaki insana sizin iş hayatınız adına nasıl bir beklenti içinde olduğunuzu açıkça ifade eden bir tanımdır. Kariyer hedefi genellikle iş görüşmelerinde sorulan ‘Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?’ veya ‘ Şirketimizde hangi konuma kadar yükselmeyi düşünürsünüz?’ gibi sorularla belirlenmekte ve görüşmeye giren adaylar da en çok bu sorularda zorlanmaktadır.
Kariyer Hedefi Nasıl Belirlenir?
Kariyer hedefinizi belirlerken oldukça gerçekçi olmalısınız. Unutmayın, kimse sizden kahraman olmanızı beklemiyor. İnsanların gerçekten beklediği hakkını vererek yapabileceğiniz konumu saptamanız ve o konum için ne kadar uygun olduğunuzu açıklamanız gerekiyor. Bunun için kendinize “Ben hangi meslek ve konumda başarılı olabilirim?” ve “Neden?” sorusunu sorup dürüst bir şekilde cevap vermelisiniz. Bunu yaparken de özellikle o alanda mutlu olup olmayacağınızı ele almalı, işvereni etkilemekten ziyade iş hayatında sizi asıl başarılı yapacak olan mutluluk unsurunu unutmamalısınız. Eğer tüm bunların içinden kendinize birden fazla uygun bulduğunuz alan varsa bu sıkıntı yaratacaktır. Çünkü kariyer hedefi belirlemede esas olan tek bir hedefe odaklanmak ve ona ulaşmaya çalışmaktır.
Tüm bunlardan sonra geriye oldukça önemli bir nokta kalır; “Bu güne kadar hedefime ulaşmak için neler yaptım?” sorusuna cevap vermek. Özellikle mülakatlarda bu sorunun cevabını vermek oldukça önemlidir. Çünkü bu cevap, sizin koyduğunuz kariyer hedefi için ne kadar kararlı olduğunuz ispatlayacak ve başarılı olduğunuz noktaları göstererek işvereni ikna etmenizi sağlayacaktır.
Özgeçmişlerde Kariyer Hedefi Nasıl Yazılır?
Daha iş başvurusu yaparken ulaşmak istediğiniz kariyer hedefini işverene iletmek isterseniz bunun en güzel yöntemi ön yazı veya özgeçmişinizde kariyer hedefinizi yazılı bir şekilde aktarmanız olacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken ‘Ben bu noktaya kadar yükselmek istiyorum!’ demek değil, öncelikle firmaya sahip olduğunuz yeteneklerle neler katabileceğinizi kısaca açıklamak ve bu yetenekler doğrultusunda başvuru yaptığınız pozisyonda ne kadar başarılı olacağınızı anlatmanızdır. Kısa cümle olarak da hangi konuma yükselmek istediğinizi de iletebilirsiniz.
Kariyer Hedefi Örnekleri;
Kariyer hedefi örnekleriniz şu şekilde olmalıdır;
Sayın,
X Firması Firmanızın X pozisyonuna yapmış olduğum iş başvuruşu için CV ekte yer almaktadır. Firmanızın ilgili alanda yer alan pozisyonuna ilişkin gerekli nitelik ve yetkinliklere sahibim, gerek eğitim hayatım boyunca gerekse katılmış olduğum seminerler ile kendimi bu alanda geliştirdiğimi ve ilgili pozisyon için kendimi hazırladığımı düşünüyorum.
Yeni Mezun Kariyer Hedefi Örnekleri Nasıl Olmalıdır?
Yeni mezun olan kişilerin yeni bir kariyere kendini hazırlamaları için bir takım kariyer hedefleri oluşturarak bu hedef doğrultusunda adım atmaktadırlar. Biz de bu başlıkta yeni mezun olan bir kişinin kariyer hedefinin nasıl olması gerektiği ve bu alanda püf noktaların neler olduğuna yer vereceğiz. Öncelikle yeni mezun olan kişiler almış oldukları eğitimi bu alanda belirtip bu konuda sahip oldukları yetkinliklerin üzerinde durmaları gerekmektedir. İnsan kaynakları uzmanına kendinizi ne kadar iyi bir şekilde anlatabilirseniz İK uzmanının size göz kırpması da bu oranda artacaktır.
Mühendis Kariyer Hedefi Örnekleri Nasıl Olmalıdır?
Mühendisler için aslında kolay olan bir sorudur. İnsan kaynakları uzmanları genel olarak bu tarz soruları pek çok sektörde yöneltmektedir, mühendisler de bunlardan birisidir. Bu tarz sorulara geçmişten gelerek cevap vermek daha mantıklı olacaktır, yani geçmişte neler yaptığınızı işe alındığınızda neler yapabileceğinizi ve neleri başarabileceğinizden bahsedin, böylece insan kaynakları uzmanını kolay şekilde etkileyebilirsiniz.
İnsan Kaynakları Kariyer Hedefi Örnekleri Nasıl Olmalıdır?
İnsan kaynaklarının sormuş olduğu sorulardan birisidir. Aslında ucu çok açık bir sorudur ve bu soruyu soran kişi sizden farklı bir cevap almak ister. Bu yüzden bu soruyu size yöneltir, bu soruya verilecek net bir cevap yoktur. Aslında bu soruyu sorarak sizin geçmişte başardığınız hedeflerinizin olup olmadığını, işte süreklilik düşünüp düşünmediğinizi sorgulamak ister bu yüzden böyle bir soru yöneltir, sizler de bu tarz soruyla karşılaştığınızda bu sorudan çaktırmadan kaçarak hedefinizi gerçekleştirmek için öncelikle bu işe ihtiyacınız olduğunu söyleyin.
Öğretmen Kariyer Hedefi Örnekleri Nasıl Olmalıdır?
Öğretmenlerimiz genç nesillerin eğitimleri için büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden özel kurumlara öğretmen olarak girmek isteyen kişiler ciddi bir mülakat ve sözlü sınav sürecinden geçirilmektedir. Öğretmenlik başvurularında kariyer hedefi sorusuna meslekte kendinizi 5 yıl sonra nerede ve nasıl gördüğünüzü belirtin. Hangi pozisyonda ve nasıl olacağınıza dair ipuçları verin.
Muhasebeci Kariyer Hedefi Örnekleri Nasıl Olmalıdır?
Muhasebeciler büyük firmalara alım yapıldığında kariyer hedefi şeklinde bir soru sorulur. Bu soruya verilebilecek en iyi cevaplardan birisi ise, muhasebe alanında yıllar sonra başvuru yaptığınız firmanın muhasebe pozisyonda görev yapmak ve varsa muhasebe şefi olmak istendiği söylenebilir. Fakat bu tarz sorulardan genel olarak kaçmak gerekir.
Hemşirelik Kariyer Hedefi Nasıl Olmalıdır?
Hemşirelik mesleğine girişte kariyer hedefinize ilişkin bir bilgi istenir. Bunun amacı sizin hastanede ne kadar kalıcı olacağınızı ve size güvenip güvenemeyeceklerini bilmek isterler. Bu yüzden sizler de bu tarz sorulara olabildiğinde ucu açık sorularla karşılık vermeye bakın, hatta mümkünse bu sorulardan uzaklaşın yani kaçın. Geçmişte bir takım bu alanda gerçekleştirdiğiniz kariyer hedeflerinizi anlatarak başlayın. Ancak bu alanda ve hastanede aynı şekilde iyi bir kariyer yakalamak için işe girmeniz gerektiği mesajını verin.
– Bir hemşirenin kariyer hedefi…
Hemşirelik benim için hayal ettiğim meslekler arasında yer almaktadır. Bu mesleği yapabilmek için gerekli eğitimi aldım bu eğitimim sürecinde pek çok farklı bilgiler edindim. Böylece hastanede çalışabilmek ve hemşire olabilmek için gereken tüm yetkinliklere sahip oldum. Hemşireliğe bir yerden başlamak ve kariyer basamaklarımı teker teker çıkmak en büyük hayalim.
Finans Alanında Kariyer Hedefi Nasıl Olmalıdır?
Finans kuruluşlarında kariyer hedefi sorusuna finans kuruluşu içinde hedeflediğiniz alanlara örnek olarak gösterebilirsiniz. Bunun için yaptığınız iş başvurusuna ilişkin kadronuzun ve hiyerarşide sizin çok üstünüzde yer alan bir kişiyi örnek olarak gösterebilirsiniz. Finans alanında kariyerinizde hedeflediğiniz şeyleri İK uzmanına aktarmak sizin işe girişinizi büyük oranda kolaylaştırır. Ancak bu hedeflerinizden bahsederken çok dikkatli olmalısınız, aksi halde söyleyeceğiniz yanlış bilgilerin olumsuz geri dönüşü olabilir.
Bankacılıkta Kariyer Hedefi Nasıl Olmalıdır?
Banka ve diğer finans kuruluşlarında çalışmak için CV lerde ve mülakatlarda sorulan sorulardan birisi de kariyer hedefidir. Söz konusu banka ile yapılan mülakat ise, bu soruya gelecekte bankanın bireysel satış temsilciliğinde kendinizi gördüğünüzü ve ikili ilişkilerinizin çok iyi olmasından dolayı bireysel müşteri temsilciliğinde çok iyi satışlar elde edebileceğinizi söyleyebilirsiniz. Böylece kariyer hedefi sorusuna cevap vermiş olabilirsiniz, ancak bu tarz soruların kesin ve net bir cevabı yoktur. Bu yüzden bu sorulardan genel olarak kaçmak gerekmektedir.
Kimya Mühendisliği Kariyer Hedefi Nasıl Olmalıdır?
Tüm alanlarda olduğu gibi kimya mühendisliğinde de eğitim hayatınızda almış olduğunuz eğitime ve edindiğiniz bilgilere değinmeniz gerekmektedir. Hem kendiniz hem de çalışacağınız firma için üretim sürecinde fayda sağlayacağınıza dikkat çekelisiniz
Satış ve Pazarlamada Kariyer Hedefi Nasıl Olmalıdır?
Satış ve pazarlama alanında asıl amaç satışı artırmak olduğundan buna yönelik yeteneklerinizi anlatmanız gerekmektedir. İkna ediciliğiniz ve başarılı iletişiminiz ile kısa ve uzun vadede firmanın satışlarına katkıda bulunacağınızı, satışı artırmak için kendinizde gördüğünü güveni karşı tarafa hissettirmelisiniz.
Yazılım Sektöründe Kariyer Hedefi Nasıl Olmalıdır?
Yazılım sektörü her gün gelişen bir sektör olduğundan bu yenilikleri çok yakından takip etmeniz gerekmektedir. İş görüşmesine gittiğinizde kariyer hedeflerinizden bahsederken devamlı araştıran ve gelişime açık yapınızı vurgulayarak, yeniliklerin gerisinde kalmayacağınızı ve sürekli kendinizi yeniliklere paralel olarak geliştirdiğinizin mesajını verebilirsiniz.
Reklamcı Kariyer Hedefi Nasıl Olmalıdır?
Reklamcılık alanında kariyer hedeflerken öncelikle hangi bölüm üzerinde çalışmak istediğinize karar vermelisiniz (Reklam yazarı mı sanat yönetmeni mi, müşteri temsilcisi mi gibi). Çok fazla reklama maruz kaldığımız bu yeni dönemde, “reklamın iyisi kötüsü vardır” diyerek hareket etmeniz daha güvenli olacaktır. Çünkü reklam ajanslarında yaptığı iyi kampanyalar ile anılmaya hazır adaylara öncelik verilecektir. Gün sonunda hedef markaya katkı sağlamak olduğundan aksi yönde davranışlar sergileyip sadece gündeme gelme amacıyla hareket etmeniz hoş karşılanmayacaktır. Bu yüzden doğru reklam kampanyalarını yapmak için yeterli birikime sahip olduğunuzu, kültürel anlamda da kendinizi geliştirdiğinizi işverene hissettirmelisiniz.
İdari İşler Kariyer Hedefi Nasıl Olmalıdır?
İdari işler iş takibi yüksek kişilerin başarıya ulaştığı bir bölümdür. İşleri doğru yönetmek ve vaktinde tamamlanmasını sağlamak için yeterince organizasyon ve iletişim becerisine sahip olmanız gerekmektedir. Ardından bu alandaki hedefinizin departman şefliğine yükselmek ve firmanın iş yapış sürecini geliştirmek olduğunu söyleyebilirsiniz.
Sekreter Kariyer Hedefi Nasıl Olmalıdır?
Sekreter olarak bir ofiste işe başlayacaksanız öncelikle planlı ve iletişim becerisi yüksek biri olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde sekreterlik pozisyonu size uygun olmayacaktır.
Sekreter olarak işe başladıktan sonra gerekli iş sürecini öğrenirsiniz ve Üst Düzey Yönetici Asistanı olarak büyük şirketlerde kendinize uygun bir iş bulabilirsiniz.