İnsan kaynakları yönetimi, iş arayanlarla işverenler arasında iş alışverişinin oluşmasını sağlayan bir araçtır.
Örneğin; işveren aday ilanını yayınlıyor, iş arayan aday ise iş başvurusunu yapıyor. İşte tüm bu süreçle ilgilenen bölüm insan kaynakları birimidir. Buradaki işleyiş ise “İnsan Kaynakları Yönetimi”
olarak adlandırılmaktadır.
İlanın yayınlanmasından aranan adaya ulaşılması ve ön görüşme ile ikinci mülakat düzenleme işlemleri İnsan Kaynakları Yönetimi kapsamındadır. Bu alanda çalışan kişiye ise insan kaynakları yöneticisi veya insan kaynakları sorumlusu adı verilir.
İnsan kaynakları yönetiminden sorumlu herhangi bir birim alınması gereken karar ve yetkileri kural ve yasalar gereği yerine getirmek zorundadır. Sorumlu kişi kendi insifiyatine göre karar alamaz ve yetki veremez.
Bu alanın çalışanlarını, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olanlar ve dolaylı yollardan bu alanda kendine iş edinmiş çalışanlar oluşturmaktadırlar. İnsan kaynakları bölümü ne kadar az iş yapıyor olarak görünse de aldığı sorumluluk bakımından titiz ve disiplinli davranılması gereken işlemlerden oluşan bir birimdir.
Sorumluluk gerektiren işler yine sorumluluk sahibi yöneticiler ve yetkili diğer kişiler tarafından pekala yürütülebilmektedir.
Aslında insan kaynakları yönetiminin en temel iki amacı bulunmaktadır:
- Verimliliği arttırmak
- İş yaşamının etkinliğini arttırmak ve bu sayede de rekabet üstünlüğünü sağlamaktır
İnsan kaynakları yönetimi iş gücü ile ilgili çeşitli kriterleri kullanarak gerek çalışan bağlılığı ve verimlilik gerekse iş yaşamının niteliği üzerinde olumlu gelişmelerin elde edilmesini sağlar.
Ayrı olarak insan kaynakları yönetimi performans ve ödüllendirme sistemleri ile çalışan memnuniyeti ve verimliliği artırmayı hedefler.