Ana Sayfa / Makaleler / Staj Başlıyor!

Staj Başlıyor!

Okul hayatının dışarıya açıldığı, kampüs dışında dersler almamıza imkan sağlayan, eğitim öğretim hayatının en hareketli zamanları belki de ‘staj dönemi’.  Sektörünüz ne olursa olsun teorik  ve pratik arasında farklar olacaktır. Staj size bu geçişi rahatça atlatmanızı sağlar.

Staj yapacağınız kurumu buldunuz, hazırlıklarınız tamam. Peki ya staj sürenizi nasıl daha verimli hale getireceksiniz?

staj-dönemi

Öncelikle stajyerler hakkında söylenen rivayetleri unutun. Öğrenmenin en verimli kısmındasınız. Ardından küçük bir araştırma çok iş görecektir. Stajınızı yapacağınız şirketi, sistemini hatta çalışanlarını bile araştırın. Linkedin bunun için var. Staja gideceğiniz şirketin işlerine, müşterilerine bakmanızda da fayda var. İlk gün konuya hakim bir şekilde giriş yapmak etkileyici olacaktır.

Eğer kişisel bilgisayarınızla çalışacaksanız, bilgisayarınızı gözden geçirmeniz iyi olacaktır. İlk günün heyecanıyla iş yerinde özel dosyalarınızı toparlamak için zaman harcamak istemezsiniz.

Okulda öğrendiğiniz bilgiler konusunda ısrarcı olmayın!

Unutmayın ki stajın amacı deneyim kazanmak ve deneyimin önemini unutmayın. Soru sormaktan çekinmeyin. Muhtemelen birden çok stajyerle karşılaşmış iş arkadaşlarınız nelerle karşılaşmıştır. Herkesin farklı bir eğitimden  ve okul sisteminden geldiği bir gerçek. Bu yüzden ‘bilmiyorum bunları ben en iyisi konuşmayayım’ gibi düşüncelere kapılmayın. Emin olun sorduğunuz sorunun cevabını öğrenmek  sizi ne kadar mutlu edecekse anlatan kişiyi daha çok mutlu edecektir.

İş hayatı gaddardır gibi sözlere o kadar kapılmayın. Tabi ki de ilk zamanlar birkaç konuda zorlanacaksınız ama emin olun siz sistemli ve düzenli olduktan sonra her şey daha kolay olacak.

Yaptığınız işleri kendinize de saklayın!

İşlerinizi, çalışmalarınızı, notlarınızı arşivleyin. Düzenli bir dosyalama sistemi geliştirip bunu alışkanlık haline getirmeniz için önemli bir imkan. İleride bu deneyimleriniz, çalışmalarınız size ‘iş tecrübesi’ olarak dönecektir. İş bulma sürecinde en çok karşılaşılan sorun deneyimliyken,  siz daha şimdiden dolu bir cv ile başvurular yapabileceksiniz.

İş yerinizde insanlarla bağ kurmaya çalışın. Belki de sektördeki ilk adımınızda ileride çalışacağınız iş arkadaşlarınız vardır, bunu unutmayın.

Stajda her gün bambaşka bir deneyimdir. Her saatin hakkını verin. Alanınızla ilgili olmasa bile kurum yapılarını görmek için farklı departmanlarla iletişim şansınızı kullanın.

Staj en güzel ve heyecanlı iş deneyimidir. İş hayatında başarılar.

İlginizi Çekebilir

Firmalar Adayların Sosyal Medya Profillerini İnceliyor Mu?

İnternetin günlük hayata bile fazlası ile girdiği günümüzde sosyal medya da gün geçtikçe etkisini arttırıyor. …