Ana Sayfa / Makaleler / Ön Yazı Nasıl Yazılmalı?

Ön Yazı Nasıl Yazılmalı?

Ön Yazı Nasıl Yazılmalı?

Ön yazı nedir?

-Bir iş başvurusu yaptığınız zaman CV’niz incelenmeden önce sizin kişiliğiniz hakkındaki temel sinyalleri veren bir yazıdır.

Yani bir iş görüşmesine gittiğiniz de mülakata girerken yarattığınız ilk izlenimin yazılı halidir. Başvuruda bulunduğunuz o işi ne kadar çok istediğinizi anlatan veya o işe ne kadar uygun olduğunuzu ispatlamanızı gerektiren bir yazıdan çok daha fazlasıdır. Ön yazı kendinizi kısaca tanıttığınız ve kendiniz hakkında temel bilgiler verdiğiniz, bunlarla paralel olarak başvurduğunuz iş için ne kadar uygun olduğunuzu sade ve kısa olarak anlattığınız bir yazıdır. Bir kompozisyonun giriş paragrafı gibi de ele alınabilir.

Ön yazının en önemli özelliklerinden biri sizi rakiplerinizden ayıran, diğerlerinden farklılaştıran bir özelliğe sahip olmasıdır. Çünkü ne kadar belirli bir ön yazı formatı da olsa içeriğini istediğiniz gibi özgün yazma şansınız vardır. Bunun için sizi farklılaştıran dili ve içeriği rahatlıkla oluşturabilirsiniz.

Yeni Mezunlar İçin Çok Büyük Bir Avantaj

Yeni Mezun

Özellikle yeni mezun bir adayın en çok dikkat etmesi gereken şeylerden biri ön yazısının oldukça açıklayıcı ve bilgilendirici olmasıdır. Çünkü iş tecrübesinin az olması işveren için daha fazla bilgi ihtiyacı doğurmaktadır. Yeni mezun ön yazı örneği olarak kişi öncelikle kendini ayrıntılı bir şekilde tanıtmalı, nelere ilgi duyduğunu, eğitimi hayatı boyunca nelerle uğraştığını, başvurduğu işte nasıl ve neden başarılı olacağını anlatmalıdır. Tüm bunların yanında kendini rakiplerinden farklılaştıran özelliklerin altını özenle çizmelidir. Bu sayede tecrübe sahibi olmasa bile etkili bir ön yazı ile işverenin dikkatini çekecektir.

Her iş başvurusu için aynı ön yazı kullanılmak zorunda değildir. Başvuru yapılan her işin beklentilerine göre yeni bir ön yazı hazırlanabilir. Bunun için uygun ön yazı adı bulunmalı ve işvereni etkileyecek bir içerik seçilmelidir. Aşağıda vermiş olduğumuz ön yazı örnekleri sizin için daha açıklayıcı olacaktır.

Ön Yazı Örnekleri

(Ön yazı Adı)

Sayın Yetkili,

(Kendiniz ve içinde bulunduğunuz süreçle ilgili kısa bir bilgi vererek başlayın.)

cvbenim.com’da yayınlanan “İnsan Kaynakları Uzmanı” iş ilanınız ile ilgileniyorum.
Sektöründe öncü olan XXX Firması’nda 1 yıldır “İnsan Kaynakları Uzmanı Yardımcısı” olarak çalışmaktayım.

(Gerekli açıklamayı yaptıktan sonra iş yerinde, yeni mezunsanız okulda katıldığınız aktiviteleri, sunumları, yayınları vb. detaylı bir şekilde açıklayın.)

Çalışma hayatım boyunca tüm iş görüşmelerinin organize edilme sürecinin sorumluluğunu ben aldım, gelen başvurularının düzenlenme ve değerlendirmeye sokulma süreçlerini de ben yönettim. Sahip olduğum tecrübeleri de yazıya dökerek belirli mecralarla paylaştım. İsterseniz aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz:
URL www……
URL www……

( Son olarak başarılarınızdan bahsedin ve yeteneklerinizin altını çizin. Mülakata katılmayı ne kadar çok istediğinizi ileterek teşekkür edin ve ön yazıyı sonlandırın.)

Yönettiğim süreçlerde kullandığım akılcı yöntemlerle şirkettin işe alım süreci hız kazandı. Bu sayede daha fazla sorumluluk alma şansım oldu ve farklı alanlarda da tecrübe kazandım.
İş görüşmesine gelerek tanışmayı,  birbirimize katabileceğimiz değerleri konuşmayı çok isterim. Bana ulaşmanız içi gerekli olan tüm bilgiler CV’imde mevcuttur.


İlginiz için çok teşekkür ederim.


Ad Soyad ve İmza

 

 

 

İlginizi Çekebilir

Firmalar Adayların Sosyal Medya Profillerini İnceliyor Mu?

İnternetin günlük hayata bile fazlası ile girdiği günümüzde sosyal medya da gün geçtikçe etkisini arttırıyor. …