Ana Sayfa / Makaleler / İk Nedir? İnsan Kaynaklarının Görevleri Nelerdir?

İk Nedir? İnsan Kaynaklarının Görevleri Nelerdir?

İk Nedir? Kısacası İK, işletmedeki tüm insanların yani personelin işveren firmaya verimli olacak şekilde yönetilip yönlendirilmesinden sorumlu olan birimdir. “İK” ‘nın açılımı, anlaşılacağı üzere İnsan Kaynakları’dır.

İK departmanı yani İnsan Kaynakları Birimi, İşletme veya kurumların çalışan personel profilini belirleyen, adaylar arasından şirkete uygun olanları seçen, onlarla tanışan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri titizlikle takip eden, çalışan personellerin ihiyaçlarını karşılayan ve  taleplerini alan bir birimdir, ya da departmandır diyebiliriz…

-İşe alım için iş ilanı oluşturmanın incelikleri

-Başvurular arasından ideal adayın seçilmesi

-İş görüşmeleri ya da bir diğer adıyla mülakat süreci

-Personelin işletmeye kaydı

-Oryantasyon ve adaptasyon süreçlerinin yönetimi

-Çalışanların tatil zamanları planlaması

-Hangi personel ne kadar avans istedi?

-Performans ve memnuniyet ölçümü

-Şirket içi görüşmeler, iyileştirmeler ve devamlılık

-Gerekli raporlamalar

…işte tüm bu maddelerle ilgilenen birim(departman) İK birimidir.

İnsan Kaynaklarının Görevleri Nelerdir?

İnsan kaynaklarında çalışan uzmanlar her zaman iş gücünün daha verimli kullanılması, doğru kişilerin doğru departmanlarda çalışması ve verimli işe alım süreçlerinin yönetilmesi gibi alanlarda çalışırlar. Uzmanlar çalışanların özlük dosyaları, bordrolama işlemleri ve performans değerlendirmeleri gibi işlemlerden de sorumludurlar.

İnsan kaynakları şirketin en önemli dinamiği olan iş gücü hakkında yetki sahibi olduğundan dolayı şirketin tüm departmanlarının yöneticileri ile işbirliği yaparak çalışır. Bu işbirlikleri sayesinde hangi departmanın ne tür bir iş gücüne ihtiyacını olduğunu daha net bir şekilde anlar ve süreci buna göre yönetir. İş ilanları ile gelen iş başvurularının incelenmesi, gerekli kişilerin mülakat için çağrılması, olumsuz geri dönüşlerin yapılması, olumlu görüşmelerin referans görüşmelerinin yapılması İK departmanının görevleri arasında yer alır.

 

İlginizi Çekebilir

Türkiyenin Yakışıklı Jönlerinin Eski Meslekleri

Televizyonda sıklıkla görmeye alıştığımız isimlerin gerçek mesleklerini öğrendiğinizde bir hayli şaşıracaksınız. Bu gün birçok genç …