Ana Sayfa / Makaleler / CV Hazırlamanın İpuçları

CV Hazırlamanın İpuçları

CV hazırlamanın ipuçları bu yazımızda öncelikle “özgeçmiş nedir? ” yani günümüzdeki söyleyişi ile CV;

-İş hayatında kendinizi kısaca tanıttığınız bir dosyadır.

Gördüğünüz eğitimden, gitmiş olduğunuz kurslara, kullandığınız programlara, sahip olduğunuz iş tecrübesine hatta hobilerinize kadar birçok bilginizin yazılı olduğu belgedir. İstediğiniz o işe seçilmeniz için “CV nasıl hazırlanır?” ve “İyi bir CV nasıl olur?” sorularının cevabını iyi bilmek gerekir.

 CV Nasıl Hazırlanır?

CV oluşturmada öncelikle dikkat edilmesi gereken unsur kişisel ve iletişim bilgilerinizin oldukça net ve eksiksiz bir şekilde yazılmasıdır. Eğer fotoğraf eklemek isterseniz bu fotoğrafın vesikalık bir fotoğraf olmasına özen göstermeli ve resmi bir duruş sergilenmelidir. Hemen ardından ters kronolojik bir sıralama ile eğitim ve iş tecrübelerinizin gelmesi gerekir. Fakat son yıllarda iş tecrübesinin daha önemli bulunmasından ötürü ilk olarak çalışılan firmalar ve elde edilen tecrübelerin yazıldığı da görülmektedir. Basit bir özgeçmiş hazırlamada bu bilgiler yeterlidir ama başvurduğunuz işin getirilerine göre daha detaylı bir CV hazırlamak isterseniz hobilerinizden, başarılarınızdan veya farklı alanlardaki tecrübelerinizden de sade ve anlaşılır bir şekilde bahsetmeniz yeterli olacaktır.

İyi Bir CV Nasıl Olur?

İyi bir CV temel olarak başvuru yaptığınız iş için yeterli olup olmadığınıza dair gerekli bilgiyi verebilmelidir. Bunun için özgeçmişinizin oldukça akıcı ve sade bir dil ile yazılmış olması önemlidir çünkü CV’niz anlaşılabildiği kadar etkili olacak ve sizin hakkınızdaki gerekli bilgiyi verebilecektir. Kısaca işveren aradığı tüm bilgileri hazırladığınız özgeçmişte bulabilmelidir. Yazı fontu olarak en okunaklı olanlar seçilmeli, puntosu 11 veya 12 olmalıdır. Diğer yandan imla ve yazım kurallarına özen gösterilmeli, gerekli yerlerde önemli bulunan açıklamalar yapılmalı ve en önemlisi CV’niz 2 sayfayı geçmemelidir. Son olarak, en güvenilir ve etkili olacak referanslar da eklendiğinde oldukça iyi bir özgeçmiş ortaya çıkacaktır.

CV Hazırlama Teknikleri

Birden fazla CV hazırlama tekniği vardır. Tekniklerin hepsi iş arayanın amacına göre küçük farklılar göstererek oluşmaktadır. Eğer amacınız kariyer hayatınızda yükselmek ise Performans CV sizin için daha uygun olacaktır. Bu nokta da önemli olan kişisel bilgilerinizden sonra ilk olarak önemli başarılarınızdan veya aldığınız ödüllerden bahsetmeniz gerekir. Çalıştığınız sektörden farklı bir sektöre geçiş yapmak istiyorsanız sizin için en doğrusu İşlevsel CV olacaktır. Burada yoğun olarak iş hayatında kazandığınız çok yönlü tecrübeleri ve her iş ortamına uyum sağlayabileceğinizi gösteren bilgileri yazmanız gereklidir. Aşağıda verilmiş olan CV örneğini ele alarak verdiğimiz bilgiler doğrultusunda kendiniz için en doğru özgeçmişi oluşturabilirsiniz.

CV Örneği

CV-Hazırlamanın-İpuçlari
CV-Hazırlamanın-İpuçlari

İlginizi Çekebilir

Özgeçmişin Tarihi

Çoğumuz, hayatımız boyunca en az 1 kez özgeçmiş hazırlamışızdır. Üniversitelerin ve nüfusun artmasıyla birlikte hemen …